lördag 16 maj 2009

Tema Dräkt 2! Små Masar och Stora Masar

Då var det dags för masdräkten att bli beskriven lite mer ingående.

Som jag sa i förra inlägget.......inget sötare finns än en liten mas och kulla som går hand i hand vid midsommarstången. Eller som här, storebror poserar med lillasyster på gamla stalltrappen.
Eller som här tre små tuffa masar som väntar på att midsommarstången skall resas!

Som ni ser så bär pojken vit bommulsskjorta med en "slips" av mönstervävt "magd" band i halsen, knäbyxor i oblekt vadmal, mollskinn eller grovt bommulstyg, även här med ett mönstervävtband knutet under knät i rosett för att hålla strumprona på plats, strumpor som är mörkblå till svarta skor. Västen är i de flesta av våra byar runt Mora sydd i grön vadmal eller kläde men varianter finns som ni får se senare i inlägget. Hättan, kallad "kringeletta" är sydd i mörkblått och rött kläde med ett litet gult broderi runt om.


När man sen växer och så småningom blir konfirmand läggs ytterligare några detaljer till den ovanstående dräkten. En av dessa är ett skinn-förkläde "stjimpa", den andra är att byxorna i benslut avslutas med ett blått kantband i nederkant samt den trejde som är att magdbandet i halsen kan bytas ut mot en roströd batikhalsduk.

Sen kommer vi då till vuxen dräkten som väl inte skiljer sig alls från konfirmationsdräkten men som i vår familj ser lite annorlunda ut. Här har nämligen far i familjen en blå väst istället för en grön.............Varför jo, han kommer från Sollerön och där har de blå väst........ samt att de har andra band, mönstervävda "magdband" på hatten "tjört-hattn"........till skillnad från min bror som har har ett smalt blåvit mönstrat band bundet runt kullen och banden avslutas med två st lingarnstuppor i ändarna.Två masar ur familjen, min man och min bror. Båda med Moradräkt men från olika byar.Här ser ni lite närbilder av min mans dräkt där han har den roströda batikfärgade halsduken i stället för slipsen...... Hans "stjimpa" (skinnförkläde) är nära hundra år gammal och har burits av hans morfar som var lika lång och stor som han själv har syns det vakra utskurna mönstret som pryder bröstlappen........Detalj från benet med band under knät....
Naturligtvis så har även masarna kläder till sin dräkt för lite kallare väder. Min man har en långrock som är sydd i samma tyg som hans blåa väst men den används inte så ofta så jag hade ingen bild på den...........Lånar en från Vasaloppets arkiv på kransmas och kranskulla från 2004 som visar både vit långrock och kullans vitjacka med kasung under.

Japp, det var visning av Moras Masdräkt på mitt eget lilla vis.

Som jag uppmanade igår. Låt den INTE hänga kvar i garderoben. Var stolt och ta på dig din dräkt vid våra högtider som examen, midsommar, bröllop och dop. Så fort du behöver extra fina kläder......då är det dräkten du skall ha!

I en kommentar som jag fick från gårdagens inlägg var det en bloggkompis som skrev att vi borde bli lite mer som "norskarna" som tar på sig sin dräkt så fort de hinner.

Jag håller fullständigt med! Vi bor här, vi är stolta över vår bygd och vid midsommar är det bra att vi visar upp vår dräktkultur för alla våra turister..........det är DET som gör att fler vill komma till vårt landskap.

Tjingeling!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fina bilder och intressant text! Håller med om att dräkterna inte ska hänga kvar i garderoben, men däremot blir det lite trist om de endast skulel bäras för tursiternas skull på midsommar (inte för att jag tror att det var det du menade!)

Mvh
/Mikael

Kamomilla sa...

Härlig läsning och fin fina bilder! Jätteintressant! Tack snälla du för att du delar med dig av allt detta!
Ha en skön helg!

Eddan sa...

Intressant och fint inlägg idag också. Du har verkligen gjort fin "reklam" för att använda sockendräkt.

Trevlig helg!

Kram från Anette

Ullis/Leva på landet sa...

Håller med dig om att dräkterna är till för att användas. Vi är ju i alla fall lite bra på det här i Dalarna. Titta bara på midsommar hur det ser ut i varenda liten by.

Ha en skön helg!
Kram Ullis

Anonym sa...

Mycket intressant och ingående läsning om moradräkten. Jag har en leksandsdräkt med delar som min mormors mor använde. Känner verkligen vördnad när jag bär den.

Sedan har jag även en dräkt från Torsång som jag ärvt efter min mor och som hon sytt själv. Försöker att bära den vid speciella tillfällen, senast vid konfirmationen av mitt äldsta barnbarn.

Söndagshälsning från Eva-Mari

Anonym sa...

Hej! Kul att hitta din blogg. Vacker med dräkter. Själv bär jag Orsa dräkt då mamma har sina rötter där. //S

Agneta sa...

Hittade din sida när jag letade efter bilder på masdräkt. Trevlig läsning och fina bilder! Jag har precis beställt en masdräkt till sonen (som fyller 30), så att han kan föra traditionen vidare. Jag och vår dotter har redan var sin Moradräkt :-) Vill gärna låna några av bilderna för att göra ett födelsedagskort - OK, hoppas jag!
Hälsningar
Agneta