söndag 17 juli 2011

En helg med växter...


VILKEN underbart rolig helg jag haft.....!
Jag har gått en kurs i växtfärgning =O).
Jag har fått vara på ett vuxen dagis under tre dagar....=O). Plaska, lorta ner mig, experimentera, plaska igen....!
Okej, inte så jätteroligt väder i fredags men lördag och söndag har varit perfekt..... och
sååååå jätteroligt att se hur vackert det går att färga garn av växter från vår skog....., och annat.
Tre hela dagar med likasinnade men med betydligt mera erfarenhet av ämnet...., så jag hade bara att hänga med och göra det som de bad mig att göra.
Det är verkligen en hel vetenskap detta med växtfärgning och du kan använda både växter och syntetfärger.

Vi har använt, björkens blad, rönnens blad, gult lökskal, rött lökskal, ljung plus någon bark som jag nu glömde vad den hette....!
Men sen även indigo (blått) pulver som blandas till en blå soppa och som färgar....naturligtvis blått i olika nyanser men även koschenill, en lus som torkats och sen mals i en mortel och blandas med div. olika "häxmedikamenter" så att det blir allt från prupurrött till lila till ljust rosa.
Alla nyanser beror helt och hållet på vad för slags färg det är på garnet du stoppar ner i baljan. Sen får detta ligga i, oftast 90 grader) i en timme eller kortare och Vips! så har du fått ett jättefint ullgarn att sticka varma vantar eller strumpor av..... =O). Fatta...., tre hela dagar då jag få göra exakt sånt som jag tycker är kul! Vad fick jag då med mig hem....., ....jo, 7 av dessa otroligt vackra färger hänger nu hemma här på torkning och i väntan på att stickas till vantar eller strumpor under hösten..... =O) Rekommenderas...., ta dig en kurs ibland!

2 kommentarer:

alidas sommaräng sa...

Ja visst är det härligt att naturen kan ge så mycket vackra färger,prova att färga med svamp också så öppnas ytterligare en dimension!!!Kram Laila

Kyllikki sa...

Underbart!!!