söndag 21 juni 2009

Majstångsresning!


Ja, så kom den då upp tillslut. Två dagar senare än vanligt.

Midsommar aftonens regnande gjorde att organisationen ställde in firandet den kvällen. Allt var blött. Stången, stöttorna, gräset....., risk för spelmännens instrument, risk för dräkterna..... INTE ROLIGT MEN DET VAR ETT BRA BESLUT! Säkerheten framför allt!
Vad gör vi då, när vi inte rester majstång.........?
Jo, vi äter och dricker lite gott, fast kanske lite tidigare än vanligt...............
.......naturligtvis en immig Nyköping till sillen............
.......och några goda Cupkakes till efterrätt........och däremellan massor av himlans god midsommarmat.
Så majstångsresningen blidde idag istället. Solen sken, dräkterna kom på, gräset tort, stöttorna torra och framförallt var stången torr och kunde kläs i både ranka och kransar. Tänk så bra det blev tillslut.....
Där står han, gubben min, färdig att dirigera karlarna som reser stången! Nusnäs lilla spelmanslag spelar och gör det sååååå bra så. Jätteduktiga killar och tjejer under proffsig ledning av "hemvändare" som kommer och ställer upp med sina instrument varje midsommar........
Och upp kom den i år också. Lungt och sansat. Bra jobbat gubbar! En stor eloge till alla som varit delaktiga i arbetet med vår misommar.
En uppmaning till alla bybor är att verkligen hjälpa till vid våra traditioner och arrangemang som byn har. Kan du inte hjälpa med den ena uppgiften så kanske du kan hjälpa till med en annan=)! Det är inte meningen att bara vissa skall "slita" för att allt skall gå i lås. Gör vi alla något så blir det såååå mycket roligare. =)..............
.......Och efter all god mat och dryck måste man ju ut och röra på kroppen litegrann så här kommer beviset. 2 timmars cykling med mountainbiken. Det kändes skönt!

Kontraster.......från dräkt och dräktskor till cykelkläder och cykelskor. Svettigt men ack så kul!

Japp, det var vår midsommar det! Ny arbetsvecka väntar.........

Tjingeling!

11 kommentarer:

Ullis/Leva på landet sa...

Vilken tur då att ni väntade med ert firande. Det verkar ju som om det var värt det. Här var det jättebra väder igår också och allt gick bra. Det är ju en förutsättning att alla hjälper till på något sätt för att det ska fungera vid sådana här tillställningar. Vi är ju två byar som sitter ihop så vi har ansvar varannat är så i år kunde vi bara njuta och titta på. Nästa år får vi jobba igen.

Ha en bra vecka!
Kram Ullis

Blåbärs och smultronstället sa...

Roligt att fira midsommar i Dalarna, där man gör det ännu mer äkta. Bra att ni väntade med resningen av midsommarstången. Vi hade fint väder, men vi har haft skurar under helgen...
Kram Susanne

Anonym sa...

Åh, vad ni har en mysig midsommar! Längtar "hem" varje år men jag ska till Falun i veckan och mysa med barn och barnbarn. Här i Lindesberg är det ju visst firande... men inte är det som i Dalarna heller!

Ni är värda en eloge för ert slit. Det är alltid en viss klick som är fixare. Så har det nog alltid varit!

Solkram från Eva-Mari

essemia sa...

Det ser verkligen ut som en trevlig företeelse med ert midsommarfirande. Skulle gärna vara med om resningen där nån gång. Dessutom tycker jag det är så kul att se de olika stängerna i olika socknar. Ingen den andra lik. Det är mer än man kan säga om våra härnere i Småland, haha.
Hoppas du har en bra dag.
Kram Elzie

Anna sa...

Visst är det Dalarna det ska firas midsommar i!! Vi har tur som bor på rätt ställe! Härlig blogg!
Hej svejs

Jenny sa...

Vilka ljuvliga midsommarbilder! Det är precis så där en midsommar ska vara. Såå vackert! KRAM

Kamomilla sa...

Det är så härligt att läsa dina inlägg för man blir glad av att se att det finns såna som verkligen jobbar för att bevara traditionerna!
Vilket fint väder ni sen fick! Det var verkligen rätt beslut att skjuta upp det hela lite.

Zaga sa...

Jätte fina midsommar bilder!!
Jag har faktiskt varit i Nusnäs på midsommar, har svåger/svägerska där!!
Nu har ju sommaren anlänt till oss i Dalarna så nu klagar jag inte fast jag jobbar i 4 veckor till!. Härligt med sol och värme!
Tisdags kram! Eva-Lis

Mitt Egnahem sa...

I Dalarna är ni ju riktiga majstångs-proffs! Vi har en mycket enklare variant, men ack så viktigt med traditioner. Vi kunde faktiskt genomföra vår midsommar på "rätt" dag. Skriver själv om vikten av traditioner, och tillhörighet i mitt ngt sena midsommar-inlägg! Håller helt med dig. Ha det Gôtt! MVH Värmländska Mitt Egnahem

Huset vid ån sa...

Önskar dig en Trevlig o skön Helg! Soliga Kramar Therese

Liten Kulla och Mas sa...

Viken härlig midsommar:-) Roligt att du lämnade ett avtryck i min blogg så att jag kumnde hitta hit, och tack för dina komplimanger om mina kläder.
Jag säljer endast mina mössor i -Hönshuset- (en inredningsbutik i sågmyra), så tyvärr är det inte mina kläder som du sett i butik.

Hoppas du får en trevlig sommar i underbara Dalarna! hälsningar/Linda