tisdag 28 juli 2009

Dalasommar II

Hej Tjolahopp! Ytterligare ett inlägg döpt till Dalasommar, del 2.

Dagens tema är aktivitet!

Även om regnet strilat som en dusch över oss under flera veckor så har ju ändå blommorna blommat.....som jag sa i förra inlägget.

Tyvärr är det vissa av dem som nästan blommat över under "regnperioden", bla. mina lavendelbuskar. Har ändå mellan skurarna igår hunnit rädda några kvistar som ännu inte slagit ut i blom och av dem blidde det ett doftande hjärta som jag hängde på hallspegeln. Härligt med lavendeldoft!.
I söndags åkte vi på, den till sonen, utlovade loppisrundan. Det var "storloppis" i Rot, (Älvdalen.....för er som inte visste att det var ett namn på en liten by). Många fynd blev det som jag ännu inte har på bild men dagens fynd gjorde mannen på en annan loppis i Stackmora ........, fin va? Riktigt retro var den!.

En "grand old" toastgrill.......i superskick. 100 kr betalade han för den och igår blev det en kvällstoast i ladan. Jättekul att den fungerade sååååååå bra, Mmmmmmmm vilka goda varma mackor det blev i den.

I dag har vi haft lite andra aktiviteter för oss.......

Tre generationer har idag varit hela dagen i byns bagarstuga för lite tunnbrödsbak, också Mmmmmmmmm så gott! Om du vill läsa lite mer om hur vi bakar vårt tunnbröd kan du göra det här.


Här är det tredje generationen som bakar sitt eget tunnbröd.......Upp på gräddstaven sen "skjuss in i ugnen"............och det fixar hon helt själv, från "ämne" till färdiggräddad kaka. Bra va! Viktigt att vi lär oss av vårt proffs i familjen så att vi kan hålla traditionen vid liv.


I kväll blev det aktivitet av annat slag på gården.......

vi fick sommargäst......som iofs har kommit varje kväll vid samma tid under en veckas tid. Vill som gärna ha lite gott att smaska på och det får han naturligtvis. Låt mig presentera vår sommar gäst: PIGGE


Såååååå söt där han vankar omkring, han bor under vår stora lada.

Japp, det var allt för i kväll. Ses en annan dag!

Tjingeling!

4 kommentarer:

Bergagårdens Lina sa...

Åh hembakat tunnbröd och "mjuk-kakun" är ju så gott! När jag var liten brukade jag och mamma följa med mormor och baka i en bagarstuga hemma i byn. Men det är så länge sen nu, säkert 20 år, så tyvärr har kunskapen nog inte förts vidare till mig...
Det var så gott att ta en bit av det nygräddade mjuka brödet med en rejäl smältande smörklick på!!

Dalarna är så fint att semestra i, vi skulle ha behövt mycket mera tid för att hinna besöka alla fina ställen! Men djuren här hemma går inte att lämna så länge så man får ta den tid som finns och använda den så bra som möjligt!

Vi hörs!

Annika sa...

Känner det doftar nybakat ända ner hit till Värmland......) sånt bröd är ju så gott.... bevara den traditionen.... o liten Pigge på besök då ... sööööt.... du hade ju tur på loppisrundan... eller guben kanske man ska säga..... ser ut som smarriga mackor det där..... ha det fortsatt gôtt.. trots allt regn... Kram Annika

Kamomilla sa...

Oj, det ser häftigt ut det där med brödet!!

Och grillen är underbar! Kul att den fungerar!

Ullis/Leva på landet sa...

Mycket ni hunnit med men så är det ju inte så mycket väder för att bada just nu. Hembakat tunnbröd är supergott. Bakar inte själv men har turen att ha kompisar som gör det:).

Kramar Ullis