onsdag 6 januari 2010

Resumé.....

Hej Tjillevipp!

Vad gör ni där ute i vinterkylan.....Här eldar vi, myser och eldar igen! - 25 i skrivande stund. Brrrrrr! Fast det finns de som har det betydligt kyligare......

Tänkte jag skulle göra en liten resumé av året som gått......kanske mer för mig själv än för alla er andra men ni är ändå jättevälkomna att läsa.

Kan vara lite bra att göra en sån, så ser vi att man faktiskt har gjort en hel del även om det känns som livet enbart går ut på att bara jobba äta sova......

Januari började även detta år ganska rejält kallt men nyårsdagen bjöd på skridsko-is som många av oss inte sett på herrans många år.....

Februari bjöd på underbart väder och mycket vinteraktivitet med bla. skidåkning hemmifrån gården upp mot riksvägen och mot Garsås till. Härligt fina spår på myrarna ovanför riksvägen.

Naturligtvis började Vasaloppsveckan i denna månad där hälften av familjen deltog och åkte KortVasan. Själv jobbade jag naturligtvis hela veckan, som visade sig senare bli den sista som anställd i Vasaloppets Hus. Härligt arrangemang som engagerar en hel bygd.....borde faktiskt bli ett Världsarv (eftersom jag hört på radion att även traditioner och arrangemang i framtiden kan bli ett sådant).

Mars för vår familj betyder ännu mera vinteraktivitet utomhus, om denna månad bjuder på vackert väder så ligger allt innomhus i dvala. Här är viktigast att snabbt få fram mat att laga ute och dammråttorna får härja fritt om solen lyser utanför fönstret.

Natruligtvis bjöd även Mars på en Trädgårdsmässa i Sthlm dit jag och mannen drog för att hämta inspiration för sommarens projekt i trädgården. DÅ blir man verkligen "längtig" efter takdropp, vårblommor och trädgårdsarbete....., men än hade vi en hel del snö kvar att njuta av.

April.....en sån underbar vårmånad. Säjer bara vita vidder, skateskidor, skoter, murrika och svettig men lycklig...... och bara någon helg senare tog vi första middagen på altanen i strålande sommarväder och inte en mygg.....

Maj blev till en härlig resemånad då jag och väninnorna från högstadiet tog ytterligare en träff, denna gången hos A-L i Malmö. Härliga dagar då vi mötte en underbar försommar i sydligaste delen av Sverige och hann även med att se äppelblomningen i Kivik.

Juni kom med blommning i massor och med syrenblommning kom även examen för alla skolelever där 2009 blev året då vår son slutade grundskolan och tog ytterligare ett kliv i livet närmare vuxen ålder samt hans kusin tog studenten i Karlstad. Jag själv tog också ytterligare ett kliv i livet när jag fick chansen till ett nytt arbete och sade upp mig från min, sen 10 år tillbaka, fasta tjänst på Vasaloppets Hus och IFK Mora Idrottsallians.

En härlig skogstur med vännerna.... med övernattning och ruskigt god mat och dryck i vår stuga uppe på berget.... är sådant som man gärna tar med sig på hårddisken och tar fram vid mindre roliga tillfällen.

Juli blev en jätte rolig månad med både vila och jobb, fast jobb hemma på gården menar jag då.

Båten kom i sjön och någon tur hann vi med innan regnet och kylan tog över sommaren 2009, Tove Hem och Trädgård hörde av sig och ville göra repotage och vi jobbade järnet för att få klart i hallen till deras besök.

I Augusti kom en resa för vår del eftersom vi drog söderut till Gotland på vår näst sista semestervecka. Vädret var på vår sida och vi hade knappt ett moln på himlen förrän samma dag som vi åkte hem då det var helt mulet. Här snackar vi otroligt tur med vädret. Vi fastnade för ön och inser att vi inte hunnit hälften av vad vi ville upptäcka så det får bli ytterligare besök på ön någon annan sommar. Fastnade mest gjorde nog stranden på Sudersand.... där hela familjen låg i vattnet och de rullande vågorna tills vi såg ut som russin alla fyra...., men tätt efter i intryck kommer nog de underbara solnedgångarna som vi fick se några kvällar på rad.

September, en ute månad där sedvanlig svampplockning och skogsturer står högt i kurs.

Oktober kommer med både roliga och mindre roliga saker för vår familj men här vill jag främst ta fram en av de roligaste när jag och Frank bestämde oss för att åka till Åre Höstmarknad med boende på Fjällgården uppe i backen. Superhärligt hotell där vi även träffade på höstens första riktiga snöväder. Myyyyysigt!

November är en månad som konstigt nog bara rullar förbi med en massa jobbigheter och regn så den lämnar vi bakom oss och siktar in oss på en mycket mysigare månad....

December, som kommer med ljus och värme, snö och kyla men även en fruktansvärt tråkig händelse då vår underbara familjemedlem Zissi lämnar oss i otroligt sorg och saknad. Sååååå tomt är det efter henne och lusten att pyssla och fixa för julen känns så avlägsen som något.

Nu var det ju så att vi skulle få besök av en tidning som ville göra repotage så efter att vi sörjt vår bästa "gofis" så var det ändå skönt att ha något att ta tag i och fixa inför. Aftonbladet kom och hälsade på, ...tog bilder och gjorde repotage som kommer till advent 2010 och vi fick det julstädat och pyntat lite tidigare än vanligt och det känndes så skönt så vi kommer satsa på det även kommande år.....så slipper vi stressen med allt fixande precis innan julafton. Nu kunde vi njuta en vecka innan och göra sånt som vi tidigare nästan aldrig hunnit med och det var superskönt. 

Zissi kommer för alltid att finnas i vårt minne, vi tittar väldigt ofta på bilder vi har av henne och kommer ihåg allt roligt vi gjort tillsammans. Hon fattas oss men vi måste gå vidare och kanske en dag köper vi en ny liten vovve som vi kan glädjas med. Hon får nu fortsätta att vispa ner lite snö till oss med sin svans och vi kommer alltid att minnas henne som den bästa hund vi någonsin träffat.

Nyårsafton tillbringade vi helt utan glitter och glamour, helt utan el och rinnande vatten men med mycket snö och kyla i liten stuga på berget. I stället för elektriskt lagad mat åt vi mat från "murrikan" lagad över öppen eld utomhus, istället för en varm och skön soffa i vardagsrummet kurade vi ihop oss i "tarrsängen" med elden sprakande från öppna spisen och istället för raketer gick vi till en "Siljans leds koja" på öppen plats och tände 3 st "Kohm Loy" (rislyktor) ...och skickade upp för får nyss bortgångna familjemedlem. Såååååå vackert var det att se dem flyga iväg till högre höjder.

Nytt år och nya möjligheter, kan inte hjälpa att undra vad som ligger och väntar under detta år. Förhoppningsvis många jätteroliga upplevelser och händelser med både familj och vänner.

God Fortsättning på er alla som läser min blogg så ses vi snart igen.

Tjingeling.

12 kommentarer:

Designe sa...

Vilken härlig kavalkad om än lite sorgsen oxå! Så härliga bilder och isen ser ju nästan overklig ut där i första bilden! Tänk att ni fått två reportage gjorda förra året! Jättekul! Ser fram emot dom! Superfin bild från er hall!
God fortsättning till dig och familjen! Här hos mig har vi 24 minus nu..brrr..
Kram :)

Bergagårdens Lina sa...

Alltid roligt att läsa alla bloggresuméer! Ska bli kul att läsa reportagen från ert hem!

Er nyårsafton låter väldigt mysig. Det är så vackert med ljuslyktorna som sakta svävar ut i mörkret!

Maria & Amy sa...

Trevligt att läsa om ditt 2009, jättefina bilder! En liten tår i ögat när du skriver om vovven..
Nu blir det ett nytt spännande år men jag kommer att sakna dig vecka 8 & 9!
Mångar kramar Maria

Chubby Chieque sa...

Oj! vilken fin blogg här. Har aldrig varit här förrut men hade nyss var i Orsa och Mora i början av December med mycket snö §;-)

Ha det varmt nu...

Ullis/Leva på landet sa...

Tänk vad mycket man hinner på ett år. Det är kul att läsa vad ni hittat på under året. visst är det kallt idag. Har inte varit ut någonting. Bara varit inne och myst vid spisen.

Kram Ullis

Kamomilla sa...

Tack för dina bilder, ni har haft ett händelserikt år!!

Anonym sa...

Så trevligt att följa ditt 2009 även för oss som följt det i din blogg. Ser fram emot att få se ditt julhem i advent. Låter långt fram i tiden... men vips är vi där.

Ha det bra i moravinterkylan.

Kram Eva-Mari

Sköna o Gröna Ting sa...

Käre nån.., vilket underbart år du/ni har haft men även en stor sorg!
Förstår att ni saknar er góa vovvsing....
Vilka underbara bilder du bjuder oss på och det var spännande att få en inblick i hur ditt år 2009 varit!
Hoppas att 2010 kommer att ge dig minst lika många upplevelser och minnen.


Nu skall jag trä på mig dubbla par raggsockar, kallt om fossingarna!!!
Massvis med kramar till dig...
Marianne

Blåbärs och smultronstället sa...

Hejsan!
Många fina bilder från ditt år 2009. Visst är det mysigt med vinter, men nu är det lite väl kallt. Tävling hos mig!
Kram Susanne

Huset vid ån sa...

Vilken härlig "årskrönika" du bjuder på...Och jag bara älskar din Header såå fin! Trevlig Helg! Kram Therese

♥ Fyra årstider sa...

Jag får en så behaglig mysig känsla av att läsa din blogg och titta på dina bilder.
Kram Lotta

Lantliga drömmar sa...

God fortsättning till dig också. Nilla