fredag 15 maj 2009

Tema Dräkt! Små kullor och stora kullor!För första gången skall jag göra ett inlägg med speciellt tema!

Skolavslutningar, Midsommar, Bröllops- och doptider börjar närma sig. I vår familj och i många många fler familjer runt om i vår bygt är det tradition att på dessa högtider bära vår dräkt: Mora Dräkten.
Jag bär ju den på min profilbild här till höger men det syns inte så mycket av den så därför tänkte jag faktistk visa lite mer ingående bilder av vår otroligt vackra dräkt.

Dräkten kan bäras av hur små barn som helst och inget sötare finns än en liten kulla och mas som går hand i hand vid midsommar, kanske med en blomsterkrans i håret eller hättan käckt på svaj....
Dräkten har olika utseende beroende på ålder men jag väljer här att visa den vuxna dräkten (1900-talsdräkten) som jag har och den består i grunden av en svart maskinstickad yllekjol (ryntatjosslan)som har påsydd volang nertill. Livstycket (boden) som håller upp kjolen är rött och har gula sidenband som kant och försedd med gula broderier i silke. Strumporna är röda och jag väljer att bära röda yllestrumpor som räcker över knät, vissa andra väljer röda strumpbyxor och till småflickor är det vanligast med strumpbyxor. Skorna skall vara svarta och jag har skor som är handgjorda av en skomakare från grannbyn. Numer när detta hantverk inte är så lätt att få tag i så finns det lösa "plösar" att sätta på sina vanliga svarta skor.
Så, vad har vi då på överkroppen?

Jo, vi har en vit bommul eller linne tröja som vi kallar "yvördel"...... vissa väljer att sy sin egen överdel, vissa väljer att köpa "second-hand". Detaljerna på överdelarna kan variera stort eftersom många syr dem själva. Allt beror på hur mycket ork och tid du har att läggan ner på ditt hantverk. Här två exempel på olika broderi vid ärmslut. Min överdel är sydd av min mor och jag fick den i 40 års present tillsammans med en ny kjol och "magd"(förkläde)eftersom jag hade min konfirmationskjol fortfarande!!!! Kan erkänna att det var skönare för mina revben att få en ny kjol som hade lite vidare livstycke =).


"Magden" är alltså förklädet till kjolen. Finns i flera färger men vanligast är det röda som
kan bäras vid alla tillfällen utom sorg då vi bär en svart magd. Andra färger som finns är grönt och blått. Här en lånad bild från Skansens hemsida om moradräkten. Här ser vi också att kvinnan bär en sk. "kelingatt" som är en hatt för den gifta kvinnan. Den ogifta kvinnan skall binda upp sitt hår med ett långt rött band likt denna bilden nedan.....ops!.......
här fanns ingen bild varken i mitt eget arkiv eller att låna på nätet så där har jag ett jobb att göra. Får då istället låna en bild som kanske är betydligt mera känd än mina små bilder.
Jag hoppas det går bra med Zornmuséet att jag lånar denna vackra bild på håruppbindning.

Runt hals och över axlarna har vi något som vi kallar för halskläde "assklä". Också sytt i linne med varierande broderi också beroende på vilken by du kommer ifrån.
Här min väninna M som modell.

Broschen kan variera och M har här en metallbrosch som väldigt många använder, min dotter fick en minivariant av denna när hon döptes och hon använder den fortfarande till sin dräkt.

Jag har däremot en brosch gjord av hår, tillverkad av en hårkulla från våmhus. Den är gjord av mitt eget hår som klipptes av mig när jag var yngre och minns jag rätt så fick jag den till min konfirmationsdräkt.

Och med denna bilden kommer vi osökt in på vår väska som vi har hängande över axeln eller runt midjan, den kallas "lirökuppan" och betyder arbetsväska, ledigpåse. Användes förr av kullorna för att ha något att bära garnnystanet i medans de gick i skogen och vallade korna eller medans man bara var "på väg" och man kunde ta chansen att sticka lite, sy lite. Varför det konstiga namnet. Jo, man kunde göra detta när man hade tid, på vårt mål heter det: I e lirun = Jag är ledig. Här kommer en närbild på "lirökuppan" ovan.
Här har vi sett mycket bilder tagna på sommaren men vi använder faktistk dräkten på vintern också och då får man helt enkelt ta på sig lite mer under kjolen. Jackor har vi natruligtvis till dräkten när det är kallt och jag för min del har en "grönjacka" som även den är sydd av min mor. Sydd i grönt vadmalstyg med röda slag på ärmsluten. Kantat med grönt sidenband Till den som ni ser en jättefin ylleshal som bärs under jackan för värmens skull, denna schal används så klart även på sommaren när vädret inte är det varmaste.

Många använder också en vit vadmalsjacka som då är sytt i lite tjockare vadmalstyg än den gröna. För att hålla sig riktigt varm så används, av de som idag har, en pälsjacka "Kasundjen" med lång frans i nederkant av jacka och ärmar. Franset skall då synas i nederkant av grön/vit jackan samt vid ärmslut. Vasaloppets kranskulla bär denna "Kasung" med vit jacka när hon kommer från Mora. Här en bild från Mora Hemslöjd där en vacker modell ställt upp sig i vinterdräkt där kjolen är en skinnkjol med den värmande pälsen innåt. Här följer nu en liten bildkavalkad på lite Mora dräkt i olika vinklar. Närmast kommer jag och min dotter när jag detta år skulle fläta hennes hår och sätta blommor i. Går lika bra som en blomsterkrans till midsommar
Här en bild på oss kullor i släkten, olika generationer. Här en bild av mina väninnor och dotter i sina vackra dräkter A-L till vänster bär en dräkt från Småland,närmare bestämt "Värendsdräkten".
Japp, det var allt för idag om moradräkten för oss "kullor". Nästa inläg blir om "masarnas" dräkt och bara i min familj så har jag två versioner av den........!
Med detta och kommande inlägg vill jag "å det varmaste" vädja och uppmana till alla som har en dräkt hängandes där hemma. Låt den inte hänga i den mörka garderoben under dessa högtider. Var stolt över ditt urspurng, var stolt över din dräkt, ta på dig den och väx 1 dm......om inte i längd så i stolthet.
ALLA människor är vackra när de får på sig sin dräkt. Dräkten mår också bra av att användas och den som en gång i tiden sydde den till dig ville nog inte att den bara skulle bli hängande i en mörk garderob.

Tjingeling!

8 kommentarer:

Kära Hem sa...

Vad kul med ditt "tema"! Jag tycker att dräkter är jättefint... Själv har jag en Leksandsdräkt men bär den inte speciellt ofta. Däremot har jag Leksansdräkter till barn i olika storlekar så minstingen i familjen bär dräkt lite då och då :)

Ha det så bra!
/Anna

Blåbärs och smultronstället sa...

Vilka fina välarbetade dräkter. jag förstår att ni är stolta över dem. Klart att de ska användas.
Ha en fin helg!
Kram Susanne

Ullis/Leva på landet sa...

Kul att få läsa om Moradräkten. Jag är ju inte från Dalarna så min dräkt är från Västerfärnebo i Västmanland. Så kul när vi har avslutning i skolan för all personal har dräkt, men ingen har Leksandsdräkten:). Tyvärr så har ingen annan i familjen dräkt.

Ha en bra helg!
Kram Ullis

Mitt Egnahem sa...

Vilket underbart inlägg! Gillar den stolhet som alla bär sin hembygdsdräkt med i Dalarna. Har en kompis från Selja! Förlåt att jag inte svarat på din fönsterfråga. Tyckte du fick ett så bra svar från ngn om att blanda upp linoljekitt m terpentin och pensla på sprickorna. Jag är ingen expert på fönster, men skulle nog inte ta bort allt kitt om det nu sitter så hårt. Ofta gör man för mycket! Jag skulle absolut prova att "pensla på" en kittblandning m terpentin och sedan olja in med linolja. Torka dock upp det som inte tränger in, och måla sedan med linoljefärg. Måla tunt och låt torka mellan strykningarna. Läs gärna Gysinges handbok, de har fullt med målningstips. Ett annat tips är Allbäcks i Skåne. Kolla deras hemsida om tips. De är fönsterhantverkare: www.linoljeprodukter.se/sv/index.php. Då får du ett fönster som håller länge! Lycka till, hör gärna av dig igen. MVH Mitt Egnahem

Guldkant På Livet sa...

Men vilket fint och gediget inlägg du har gjort!!! Och så vacker du är i din Moradräkt!! Och vilken håruppsättning din dotter fick, otroligt! Såg det fina rummet ni stod i med, var det ert kök månne...

Jättebra, slå ett slag för folkdräkterna! Önskar vi var lite mer som Norrmännen som firar och klär upp sig med stolthet! Det gör Svenskar också givetvis, men inte lika många så detta var ett mycket fint inlägg!

Tjingeling på dig själv och trevlig helg!! Mari.

Eddan sa...

Oj vilket fint inlägg. Vad duktig du är och vilket jobb du har lagt ner. Ibland önskar jag att jag hade haft en folkdräkt. Då hade man alltid haft ngt att ha på sig vid speciella tillfällen. Jag fick ett vävt kjoltyg till Härjedalsdräkten i min ungdom men det blev bara liggande tyvärr. Ev ska det användas till mina och min systers flickor framöver. Det vore ju synd om det aldrig kom till användning.

Trevlig helg!

Kram från Anette

Zaga sa...

Vilket fint inlägg du gjort om Mora dräkten!!
Det är roligt att ha en dräkt och den talar ju "min" historia dvs vart jag kommer från.
Min dotter, min mamma, mormor och jag har alla Tuna dräkten och den använder vi flitigt. Speciellt nu på sommaren när det är bröllop, dop, konfirmation, student mm
Nu har vår 17 årige son påtalat att han vill ha en mansdräkt, tyvärr finns inte min mormor i livet som sytt våra dräkter så det blir nog så att jag får sy en dräkt till honom.
Man känner sig alltid riktigt fin i dräkt och rätt klädd tycker jag!!
Ha en skön lördag och helg!!
Kram

Sarah A sa...

Kul läsning och vackra bilder! Jag håller på att sy och sticka en dräkt (Oxie i Skåne) till mig själv, och det är kul att läsa om andras dräkter.