torsdag 30 juni 2011

Kulningskurs....häftigt!

Jag har varit på Kulningskurs...........!

Japp. Låååååååååååååååååångt upp i skogarna ovanför Våmhus som ligger ca 15 km nordost från Mora.
Tillsammans med Annelie på Norell Musik & Coatching...

.......som höll i kursen åkte jag och ytterligare 4 kvinnor till hennes fäbodställe och lärde oss grunderna i kulning. Oooooops!
- Ska jag våga skrika sådär rätt ut i skogen...., tänk om någon hör!!!!
- Det är väl klart att du vågar, kliv över tröskeln nu, jorda dig och kläm i med avslappnad hals, sa Annelie. Ja visst gav hon mer instruktioner och historik och information om kulningen men jag var nog mest fundersam över mitt eget "skrikande"....


Först fick vi ta ut en tonslinga på en spilåpipa.... (svenskt folkligt musikinstrument med rötter inom fäbodkulturen. Instrumentet har funnits i stora delar av landet (troligen vanligast förekommande i de delar där fäbodkulturen existerat, det vill säga norr om en linje någonstans genom Svealand)." Text från Wikipedia.com)

...sen skulle vi börja sjunga de tonerna själva....och därefter kula dem var för sig på en plats i skogen. =O)

Gick riktigt bra och hejhopp va kul det var när jag tog klivet över tröskeln. Visst tittade jag mig runt lite först för att bara se en massa träd, mossor och helt vanlig ensam skog....., sen kulade jag!!

Kursen bjöd på fika när vi gjort av med lite energi och halsen behövde vila....och det fikat gick inte av för hakkor......

...kokkaffe över öppen eld i kaffepetter, tunbröd och tuttul med röktkött eller messmör som pålägg. Mmmmmmmums!
Där sitter vi runt elden och har berättarstund, nästan inga mygg, en lätt bris som tar undan knott och broms, vi hör bruset från den lilla forsen som går ner i ån, solen skiner och det är alldeles, alldeles underbart! =O)Sen var det dags för finalkulningen...!!! =O) jippi, nu blev det på riktigt! Vi knallar iväg upp till en tjärn och ställer oss med en bra bits mellanrum och börjar sen kula ut över tjärnen......, rysningar...., trollskt,...., häftigt.

Spelade in med kameran men eftersom jag har lånat dotterns nya och inte riktigt lärt mig alla finesser ännu så blir det filmat i HD så den filmen jag skulle vilja lägga ut på Youtube skulle ta över timmen att ladda ner =O(. Inte tid till det! så det fick bli en kortare variant som du kan lyssna till här.... och då är det vår lärare Annelie som kular.

Tjingeling!


4 kommentarer:

Kamomilla sa...

Vad häftigt, det där var nåt jag aldrig hört om!!!

Karin - Mina Rum sa...

Spännande att lära sig kula. Jag precis läst en bok om en Malungskulla på 1800-talet. Hon arbetade på en fäbod om somrarna och där kulade de. Kan varmt rekommendera den; "Hjärtblad" av Aino Trosell.

Ha det gott. Kram!

Designe sa...

Oj så häftigt! I Våmhus har jag ju faktiskt varit! Väldigt fin väg nere vid vattnet tillbaka mot Mora! Kram :)

Ullis/Leva på landet sa...

Är ju så häftigt med kulning. Har en kollega som har kurser här i Leksand också. Hon har även haft det med våra elever på skolan.

Hoppas att du får en bra vecka!
kram Ullis