torsdag 25 december 2008

Jul i Målargården

God fortsättning på er alla julfirare där ute......

Ja, julen har kommit till Målargården och julaftonen for förbi i raketfart.

Både tomtegröt och skinka samt lax och köttbullar har mättat våra magar så idag på juldagen kände jag att det var dags för en härlig promenad i vårt vinterland.
Direkt jag kommer utanför dörren känner jag frosten nypa i mina kinder, härligt med frisk luft.... .....att promenera ut i skogen för att mötas av snötyngda grenar och solskimmer är en underbar lyx som vi kan unna oss dessa dagar när vi skall "bara vara" och hämta tillbaka den kraft som sakta runnit ur oss under höstens mörka regniga dagar.

Att mötas av dottern med kompisar som är ute och åker häst och släde gör inte direkt julstämmningen mindre..... så otroligt pitoreskt och genuint.Rödblommiga kinder, glittrande ögon, skinfäll som värmer och bjällerklang som klingar.....värmen ångar som ett moln från den tjocka pälsen men så stolt hon såg ut där hon drog sin fina släde. Att se bilderna i svart/vitt gör det hela så mycket mer genuint.

Jag går vidare och myser i bland granar och tallar, känner samma lycka som i höstas när jag tittar upp på den blåa himlen med frosiga grenar som släpper sina kristaller när en fågel lämnar sin plats.

Kommer till en gammal lada som står i skogskanten. Vid ena kortsidan står en gammal "dyng-spridare" (gödselspridare) uppställd mot väggen.Kan inte hjälpa att undra om bonden som ställde den där visste att han gjorde det för sista gången.........!! Går förbi det gamla "Spruthuset" som en gång i tiden fungerade som byns brandkårs-hus.Huset är numera i stort behov av renovering och att lyftas upp för att inte ruttna sönder av fukt underifrån. Gamla kulturminnen som inte borde få stå och förfalla!

När jag närmar mig min egen gård ser jag dimman som lagt sig i skogskanten där jag nyss fotade min dotter i släden, kylan blir ändå mer nypande i kinderna och det känns lockande att ta något varmt när jag kommer in. Vädret har gjort att gården klätt sig i fina kristaller som skimrar fint i skymningen, som kommer tidigt i slutet av december.
Jag känner att det är dags att gå in, göra en eld i kaminen och ta den där värmande drycken som smakar så gott efter en lång och härlig vinterpromenad.

Välkommen in till en Målargården i julskrud!

Först så kommer vi naturligtvis in i hallen........ett par barnskidor som jag hittade i uthusen fick stanna här......tomten glömde sin luva på hallspegeln igår!!!......sen fortsätter vi in till köket....naturligtvis brinner ljusen i kronan över köksbordet.....och julens favoritböcker står på hyllan......
naturligtvis brinner en brasa i köket.....

vi går härifrån vidare till vardagsrummet där vår prinsessa står så vacker och skimrande......

....ett par skidor för vuxna fick följa med in i vardagsrummet som en härlig kontrast till det vita......Det är min farfar som åkt på dem och det känns riktigt roligt att kunna använda dem igen ( även om de då används som inredning...). Brasan i kaminen värmer härligt, mina frostnupna kinder tinar snabbt och med en kopp varm choklad uppkrupen i soffan känns dagen fulländad som batteriladdare........så därför vill jag bara säga till alla er som julstressat för att hinna allting till den 24:e. Livet fortsätter även den 25:e. Passa på att njuta av de små sakerna runt omkring dig!

Det finns säkert massor av vackra, underbara, njutningsfulla vyer, händelser, ställen, smaker, ljud och synintryck runt dig och i din omedelbara närhet..... som inte kräver någonting av dig men än att du öppnar dina sinnen för en stund!

Nu tänker jag avsluta för ikväll, för nu är klockan snart halv ett, dags att kojja.

Skulle ju göra ett till inlägg i kväll där min tävling skulle annonseras men jag tror att den faktiskt får vänta till morgondagen då jag kan ta en bra bild på vad ni kan vinna.

F´låt om jag lurar er på tävlingen i inlägg efter inlägg men jag ville bara önska er en riktigt god fortsättning på julen och lämna några eftertänksamma ord.

I morgon kommer den!

Tjingeling!

9 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Jaha du, det kan man ju säga, liiiite skillnad på våra juldagspromenader... Det är vackert hos er också, men på ett annat sätt. Jag är inte jätteglad för vinter och snö, så jag är ganska glad att jag bor där jag gör,men visst kan jag bli lite avundsjuk p ådina bilder..
kram

alidas sommaräng sa...

Oj vad vackra bilder du visar själv glömde jag kameran igår när vi gick vår timmeslånga promenad. Men visst är det helt underbart ute när det är några grader kallt och snö.Gillar bilderna på hästarna i svartvitt!!!
Kul med skidorna inne! Ska fortsätta läsa böcker min stora sysselsättning under julhelgen! Ha en god fortsättning!! Kramar Laila

Gårdsromantik sa...

Så vacakert ní har det - precis min smak med falurött och ockrapardörrar!

God fortsättning!

Kram Maud

zinkbaljan sa...

Åhhhhhhhhh vilka bilder, Så ljuvligt med häst & släde!! Åhh det vill jag med åka!!! Det är så vackert med svart vita bilder!

Men vilka mysiga skidor efter farfar!! Spara dem!!!!
Ha det såå gott!
Kraaaaaaam

Sarah James Larsson sa...

Fantastiskt vakra bilder Eva-Mari - det är så vackert hos dig att man nästan blir tårgögd. Jag forstår att ni har haft en underbar Jul. Tack för dina uppmuntrande ord förresten. God fortsättning! Kram, Sarah

HELENA SKARP sa...

Hej på dig

Vilka härliga stämnings bilder du visar!!!

Tack för de vänliga orden på min sida!

Önskar dig och din familj en riktigt god fortsättning!

Ha de bäst/Helena

Bergagårdens Lina sa...

Vilka härliga bilder! Slädturen såg helt underbar ut!!

Ja, bloggtid har inte varit prioriterat de senaste dagarna direkt, jag trodde jag skulle hinna med ett inlägg igår med det blidde inget, men men det går bra det också!

Njut av ledigheten och ha det bra!

/Lina

Kamomilla sa...

Ett helt underbart inlägg! Det här ska jag minsann visa åt min man. Just nu är han ute och tar upp nät. Får se om vi får nån sik. en tog vi upp på julafton och igår åt vi gravad sik med julmaten. Det var gott det!

Dina bilder är underbara, en sån härlig promenad du haft! Underbart med släde och häst, med de fina gamla skidorna och allt det där som du dekorerat trappan med!

Millas hem sa...

Himmel vilka härliga bilder från ert vackra julhem, blir bara sååå matt!
Kram Camilla