måndag 21 maj 2012

Dräkt förberedelser!

Tiden går och kors i jösse namn va stora barnen blir. Först har vi dotterns konfirmation nu till helgen.....
och då är det dräkt som gäller.....

Har ju under våren sytt en ny bod till den kjolen som jag lyckades komma över på auktion i förra sommaren.
Lite knep och knåp men med en kursledare som god hjälp och lite tålamod så har den blivit klar.... och det är lika bra att göra i ordning allt i god tid.

Stryka assklä (linnehalsklädet) och yvördel´n (överdelen/blusen) så att allt är förbett och klart att klä på sig när den dagen kommer till pingst!

Fick hjälp av Mor som fixade till Farmor Kerstins magd (förkläde) som var för kort till dotterns nya kjol...., viktigt i Moradräkten att kjol och magd är nästan lika långa. Tur jag har en Mor med tålamod! =O)
Det är ju inte bara till en person som allt skall strykas.....vi har dräkt samtliga vid en högtid som denna så det blir några överdelar och skjortor som skall strykas.
Dräkten är alltid rolig att sätta på sig men vid sådana här tillfällen är det extra roligt. Vi håller tummarna för att solen skiner under pingst så jag får riktigt fina bilder på konfirmanden men även på hela familjen.
Spännande att se vad konfirmandgruppen haft för sig på sina träffar, redovisning sker på lördagen och gudstjänsten på söndagen i Våmhus kyrka!

Sen två veckor senare så tar vår förstfödde studenten............!!!!!!

 VART tog alla åren vägen!  Jösses....., hinner inte med känns det som men samtidigt sååååå jätteroligt. Jag menar..., vet ju själv va kul det var att ta studenten! Denna vecka HAR jag beställt regnfritt hela veckan men absolut fredagen 8 juni när de skall marschera från studentlunchen till alla väntande föräldrar, syskon, far och morföräldrar, kompisar och släktingar i Tingshusparken. Usch, kommer nog att fälla en och annan tår!!! Blir ju tom. blankögd när jag skriver om det.....suck, "blödiga morsor"! Ja men stolt mor och far får faktiskt fälla en glädjetår en dag som studentdagen..... =O)
Dräkten bär han med stolthet och egen stjimpa har han fått, en kopia av hans fars stjimpa som är över 100 år gammal. Sydd av Anna Hansson på Busgården!

Men innan studenten kommer ju en bal lördagen den 2 juni.....åhhhhh, va spännande att få se sonen med flickvän i smoking och balklänning. Kameran kommer gå varm hos både mig och syster! Solen skiner naturligtvis den eftermiddagen också! =O)

Nu skall jag stryka på så allt är klart i god tid! =O)

Tjingeling!1 kommentar:

Anonym sa...

Underbart att se ditt inlägg om folkdräkter! Jag har blivit lite av en nörd sen jag blev Oleana frälst. Skrev själv blogginlägg om folkdräkter senast på Norges Nationaldag. http://sidensammet.wordpress.com/2012/05/17/syttende-mai/
Älskar mångfalden i dessa dräkter! Underbart!!Fantastiska böcker också, med bilder man blir glad av.